Липидология

Нашите кабинети / Липидология

Клиничната липидология е наука , свързана с изучаването , профилактиката и лечението на заболяванията, обвързани с нарушенията на липидния метаболизъм.

Липидолозите са лекари , квалифицирани в диагностиката и лечението на заболявания в метаболизма на  различни липопротеини и липидни частици като  холестерол,  триглицериди, apoB, lp(a).

Основната дейност на липидолога е лечение и предотвратяване на последствията от абнормните нива на липидни частици.

Те от своя страна са един от основните рискови фактори за развитие и прогресия на атеросклеротичното-съдово заболяване. Което, може да засегнe както една , така и различни съдови области дори и всяка една отделна артерия в човешкото тяло. 

При  нарушено кръвоснабдяване на сърцето се развива  исхемична болест / хроничен коронарен синдром; остър коронарен синдром – миокарден инфаркт и нестабилна стенокардия /

Засягането на артериите, кръвоснабдяващи мозъка – причинява развитие на мозъчно-съдова болест и инсулт.

Стеснението или образуването на тромб на артериите на долните крайници – води до периферна артериална болест- хронична или остра артериална недостатъчност на крайниците /ХАНК/.

Диагностика

Изследване на липидните фракции е първата стъпка в диагностициране на заболяването. Провеждат се и редица тестове  за да бъде изключена вторична причина за  хиперхолестеролемия. Липидологът определя и риска от развитие на атеросклеротично-съдово заболяване в бъдещето и прицелните стойности  на липидните частици за всеки пациент.

Много е важно установяването на наследствените заболявания на липидния метаболизъм, защото те крият висок риск от последващи усложнения  и то в млада възраст. За целта може да се проведат различни генетични изследвания , които да потвърдят диагнозата при пациента и неговите близки (деца). Навреме започнатата и правилно провеждана терапия, до голяма степен ,  предпазва от развитието и усложненията на атеросклерозата. За това различните научни дружества препоръчват изследването на нивата на холестерола да започне от детска възраст.

Лечение

След като състоянието е диагностицирано , планът за лечение обикновено включва промени в начина на живот , контрол на рисковите фактори за атеросклероза и  различни медикаменти  за понижаване на липидите, ако е необходимо.

Хората обикновено се насочват към липидолог, когато лекарствата за понижаване на холестерола не са достигнали желаните нива.  Според насоките на Американската сърдечна асоциация и Американския колеж по кардиология липидолог трябва да бъде потърсен, ако лечението не успее да подобри нивата на холестерола. Препоръчва се всички пациенти с доказано атеросклеротично заболяване- след инфаркт, инсулт, запушване на артерия и всички пациенти с отклонения в нивата  на холестерола и триглицеридите да посетят липидолог.